Αρχαιολογικά Νέα
- Όμιλος Αρχαιολογίας
- 31 juil. 2018
- 3 min de lecture
Dernière mise à jour : 23 août 2018
Χατζόγλου Παναγιώτα, ΙΣΑ 4ο έτος
1. Οι ανασκαφές για τον αγωγό φυσικού αερίου (ΤΑP) στην Θράκη φέρνουν στο φως ευρήματα 5000 ετών
Τα ευρήματα που ανευρέθηκαν στην Θράκη, άλλα και από τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου έγιναν έργα για να διαπεράσει ο αγωγός προέκυψαν στο πλαίσιο των περισσότερο από 400 πλέον αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί στη Ζώνη Εργασίας του αγωγού. Πολλά από τα ευρήματα σχετίζονται με ήδη γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πολλά από αυτά προέρχονται από νέες και άγνωστες ως σήμερα αρχαιολογικές θέσεις. Αναλόγως λοιπόν με την περίπτωση, πολλά από τα έργα εξελίχθηκαν σε σωστικές ανασκαφές μεγάλης διάρκειας και χαρακτηρίζονται πλέον θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Μεγάλης σημαντικότητας τέτοιων μνημείων θεωρείται και το διατείχισμα της βυζαντινής περίοδού στην περιοχή Αμαξάδες του Δήμου Ιάσμου, του οποίου ο ρόλος ήταν διπλός. Αφενός λειτουργούσε ως υδραγωγείο και έπειτα ως προστατευτική οχύρωση. Για την προστασία του μνημείου, εξασφαλίσθηκαν εργασίες συντήρησης και στερέωσης, για τη διασφάλιση της στατικότητας. Γενικότερα τα αρχαιολογικά κατάλοιπα μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στη Θράκη από την νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.) έως τα μεταβυζαντινά χρόνια.
2. Στην Αμφίπολη, ο Τύμβος Καστά έχει προσανατολισμό στους Δελφούς
Την νέα υποσημείωση στη μελέτη του μακεδονικού ταφικού μνημείου, τόλμησε και έκανε ο Καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος. Η παρατήρηση αυτή έγινε στα πλαίσια ανακοίνωσης της έρευνας του στο βιβλίο που συμμετέχει « Μέγας Αλέξανδρος - Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του, καταγραφές σε 100 Σπάνιους Ιστορικούς Χάρτες ». Σύμφωνα με τον καθηγητή η σύνδεση έγκειται στο γεγονός ότι ο άξονας της εισόδου του μνημείου συνδέει γεωγραφικά τον τύμβο με τους Δελφούς. Η εισήγηση του έλεγε «ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος, ενώ το μνημείο ήταν τέλειος κύκλος, ο άξονας της εισόδου δεν είχε προσανατολισμό προς το κέντρο του κύκλου ». Γενικότερα, η γεωπληροφορία καθώς και η αρχαιοαστρονομία αποτελούσε από το παρελθόν πολύ βασική πληροφορία για ιστορικά στοιχεία. Προχωρώντας ο ίδιος σε μια πρώτη έρευνα στο Google Earth διαπίστωσε πως «ο άξονας ήταν προσανατολισμένος κατά το αζιμούθιο προς μια διεύθυνση». Εφόσον έλεγξε ξανά τον προσανατολισμό, επιβεβαίωσε την αρχική του εκτίμηση. Η ανακάλυψη αυτή ωστόσο δημιουργεί νέα ερωτήματα κοντά στα ήδη υπάρχοντα όπως αυτό για την ταυτότητα του ενταφιασμένου.
3. Η Αρχαία Αιγυπτιακή νεκρόπολη
Η θέση κοντά στην πόλη Minya, νότια του Καΐρου, έχει ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια και αναμένονται τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια για να ανασκαφεί πλήρως. Ο έφορος αρχαιοτήτων Khaled al-Enany, δήλωσε ότι βρέθηκαν 40 λάρνακες, κεραμική, κοσμήματα, ένα χρυσό προσωπείο καθώς και διάσημα που χρονολογούνται από την ύστερη φαραωνική περίοδο έως και την πρώιμη Πτολεμαϊκή, περί το 300 π.Χ. Ο Mostafa Waziri επισήμανε ότι πολλοί από τους τάφους καθώς και από τα ευρήματα ανήκαν σε ιερείς του αρχαίου αιγυπτιακού θεού Θωθ. Ακόμα ανευρέθηκαν τέσσερα αγγεία σε άριστη κατάσταση με καπάκια σχεδιασμένα όπως τα πρόσωπα των τεσσάρων υιών του θεού Ώρου, τα οποία χρησίμευαν στην φύλαξη των έσω οργάνων για την επίτευξη της μουμιουποίησης. Τα κεραμικά έφεραν στην εξωτερική τους επιφάνεια ιερογλυφικά κείμενα που μαρτυρούσαν το όνομα και τους τίτλους του ιδιοκτήτη τους. Σύμφωνα με την δήλωση του έφορου αρχαιοτήτων «Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας νέας ανακάλυψης», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως «Σύντομα θα προσθέσουμε ένα νέο αρχαιολογικό αξιοθέατο στη Μέση Αίγυπτο».
4. Εντυπωσιακά μνημειακά οικοδομήματα στο νησί της Κέρου
Με τις νέες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Δασκαλιού στην Κέρο ήρθαν στο φως επιβλητικές οικοδομικές κατασκευές. Το νησί της Κέρου μέχρι πριν τις ανακαλύψεις αυτές, ήταν γνωστό για τις τελετουργικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα εκεί και κυρίως για την εναπόθεση σπασμένων ειδωλίων έπειτα στη θέση. Με βάση τα νέα ευρήματα, οι μελέτες καθορίζουν την Νάξο ως την κύρια πηγή προμήθειας μαρμάρου για τα εντυπωσιακά οικοδομήματα της Κέρου, παρόλο που τους χωρίζει μια απόσταση 10 χιλιομέτρων. Η ανασκαφή στα κατώτερα στρώματα της θέσης αποκάλυψε την χρονολόγηση του οικισμού που φτάνει έως και 1.000 χρόνια πριν από τα φημισμένα ανάκτορα των Μυκηναίων. Ακόμα πολύ σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι ανευρέθηκαν δύο εργαστήρια μεταλλοτεχνίας. Ο συν-διευθυντής της ανασκαφής Δρ. Michael Boyd από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, λέει « Το Δασκαλιό πρέπει να αποτελούσε κέντρο μεταλλουργικής εξειδίκευσης ». Όλα αυτά σε συνδυασμό με το φυσικό πυραμιδοειδές σχήμα του νησιού και τις μεγαλοπρεπείς κατασκευές καθιστούσαν το νησί επιβλητικό ήδη από μακρινή απόσταση.
Βιβλιογραφία
Comments